تیم شگفتی ساز آسیایی که لیگ یکی شد
فصل دوازدهم لیگ برتر برای آبادانیهای دوستدار فوتبال فصلی زجرآور بود و طلاییپوشان محبوب آبادانی در این فصل ضعیفترین نمایش تاریخ حضور خود در لیگ برتر را رقم زدند.
* آغاز فصل با کاستا
فصل یازدهم در حالی به پایان رسید که علی حکمت، مدیرعامل وقت باشگاه به رغم مخالفتهای برخی اعضای هیئت مدیره و کارشناسان فوتبال آبادان بلافاصله پس از پایان لیگ قرارداد کاستا را برای فصل دوازدهم تمدید کرد.
کاستا در آبادان مرد محبوبی نبود و به واسطه تفکرات نهچندان جالب خود در زمینه تمرینی و تاکتیکی از جمله عدم اعتقاد به بدنسازی از یک سو و عدم توانایی کار با بازیکنان بزرگ و ستارههای این تیم از سوی دیگر موجب شده بود تا کاستا مقبولیتی در بین تماشاگران و البته بازیکنان نیز نداشته باشد.
در روزهایی که همه تیمها در تکاپوی جذب ستارهها و بازیکنان کارآمد برای آغاز فصل دوازدهم بودند نفتیها با تفکرات عجیب کاستا اندک ستارههای فصل قبل خود را نیز از دست دادند و بازیکنانی نهچندان کارآمد را جایگزین آنها میکردند.
نکته جالب توجه نیز آن بود که مدیران و مسئولان این باشگاه در پاسخ به انتقادات تاکید میکردند که نفت را امسال برای کسب سهمیه لیگ قهرمانان آسیا بستهاند.
کاستا لیگ را با نتایج ضعیف آغاز کرد و خیلی زود معلوم شد عیار طلاییپوشان در این فصل لیگ برتر برای جنگ بقاء بسیار پایین است.
* رفتن حکمت ، آمدن صالحی ، اخراج کاستا
تداوم نتایج ضعیف نفت آبادان نخستین قربانی خود را گرفت و علی حکمت از مدیر عاملی این باشگاه رفت تا خلیل صالحی کهنهکار جای او را بگیرد.
صالحی از همان ابتدا ساز مخالفت خود با کاستا را کوک کرد و به هر نحوی دنبال برکناری این مربی پرتغالی بود سرانجام در هفته دهم و با شکست خانگی دو بر یک نفت در برابر استقلال، کاستا با نیمکت طلاییپوشان خداحافظی کرد.
* آمدن آلفردو و تداوم عدم نتیجهگیری
پس از رفتن کاستا مدیران نفت آبادان با انداختن توپ در زمین هواداران و عنوان کردن اینکه هواداران نفت خواهان بازگشت آلفردو کاسیمیرو که یک بار نفتیها را به لیگ برتر آورده بود، پیرمرد پرتغالی را جانشین هموطنش کردند.
انتخابی که به عقیده کارشناسان بزرگترین اشتباه مدیران نفت و مقدمهای برای سقوط این تیم بود.
آلفردو آمد و از هفته دوازدهم سکان هدایت طلاییپوشان را بر عهده گرفت اما در شش بازی تا پایان نیمفصل اول نفتیها حتی یک پیروزی نیز با کاسیمیرو بهدست نیاوردند تا نیم فصل را با ناکامی تمام و تنها با یک برد و قرار گرفتن در قعر جدول مسابقات به پایان ببرند.
با این وجود آلفردو همچنان وعده میداد که با جذب چند بازیکن جدید در نیمفصل میتواند تیم را از بحران خارج و به سرمنزل مقصود برساند.
اما در حالی که در نقل و انتقالات نیمفصل همگی در انتظار مشاهده نفت متحول شدهای با جذب بازیکنان کارآمد بودند هیچگاه این اتفاق نیفتاد و نفتیها با جذب بازیکنان عمدتاً اخراجی تیمهای دیگر همان راهی را رفتند که از ابتدا آغاز کرده بودند.
در این فاصله خلیل صالحی، مدیر عامل باشگاه به دلایل نامعلومی قهر و دوباره بازگشت و از سوی دیگر هیئت مدیره نفت آبادان دستخوش تحولات گسترده شد.
* اخراج آلفردو پایان تلخ پرتغالیها
نفت آبادان در نیم فصل دوم همچنان در نتیجهگیری دچار مشکل بود. تساویهای ناامیدکننده داخل خانه و شکستهای پیاپی خارج از خانه سرانجام آستانه تحمل مدیران نفت را به پایان رساند و شکست خانگی هفته بیست و سوم در برابر تراکتورسازی تبریز پایانی بر حضور آلفردو در آبادان بود.
آلفردو در 12 بازی که هدایت نفت آبادان را برعهده داشت در حسرت کسب یک پیروزی ماند تا پایانی تلخ را بر حضور پرتغالیها در آبادان رقم بزند.
* آمدن فیروزی، رفتن صالحی
تغییرات در نفت آبادان همچنان ادامه داشت. پس از رفتن آلفردو مدیران باشگاه به این نتیجه رسیدند که از مربی بومی برای تیم خود استفاده کنند و بر همین مبنا علی فیروزی را از نفت نوین به این تیم آوردند تا سکان هدایت طلاییپوشان را در بازیهای باقیمانده در لیگ برتر بر عهده بگیرد.
اما تحولات نفت به اینجا ختم نشد و اینبار نوبت صالحی بود که جای خود را به ناصر گودرزی در راس مدیریت باشگاه بدهد.
* سکته قلبی فیروزی
علی فیروزی که از هفته بیست و چهارم هدایت نفت را بر عهده داشت با فشارهای زیادی از داخل و خارج از مجموعه مواجه شده بود.
اتفاق تلخ برای سرمربی نفتیها پس از دیدار هفته بیست و پنجم روی داد و پس از شکست سه بر صفر نفت در برابر سپاهان در اصفهان علی فیروزی در جریان پرواز اصفهان ـ آبادان دچار عارضه قلبی شد و برای چند روزی در بیمارستان بستری شد.
با این وجود فیروزی به کار خود ادامه داد، بازی قابل تحسین طلاییپوشان در برابر استقلال در آزادی در هفته بیستوهفتم و پیروزی نفت آبادان در برابر فولاد در آبادان و کسب نخستین برد پس از 21 هفته ورق را برگرداند و نفتیها را برای بقا امیدوار کرد.
امیدواری که خیلی زود رنگ باخت و نشان داد جرقهای بیش نبود.
* سلامات، چهارمین سرمربی نفت در لیگ دوازدهم
شکست سه بر صفر نفت در برابر سایپا در هفته سیام پایان حضور هفت هفتهای علی فیروزی در نفت بود و مدیرعامل این تیم در شرایطی که سقوط طلاییپوشان به عنوان نخستین تیم لیگ برتر به دسته یک تقریباً قطعی شده بود به بهانه عدم صدور کارت سرمربیگری فیروزی را برکنار و وحید سلامات را جانشین وی کرد.
سلامات نیز در چهار هفتهای که هدایت نفت را تا پایان لیگ برعهده داشت دو برد و دو باخت را کسب کرد که نتیجه بدی برای سرمربی جوان این تیم نبود اما شکست تحقیرآمیز شش بر صفر در برابر ذوبآهن و اظهارنظرهای بعضاً غیرفوتبالی وی در خصوص خرید امتیاز و ماندن نفت در لیگ برتر از نکات منفی دوران کوتاه حضور سلامات بود.
* اینک چه شد ...
به هر حال نفت آبادان که قرار بود پدیده این فصل لیگ برتر باشد و مدعی حضور در جمع تیمهای بالای جدول و به دنبال کسب سهمیه آسیایی بود با کسب 25 امتیاز و قرار گرفتن در رده شانزدهم به لیگ یک سقوط کرد.
سقوطی که برای آبادان و آبادانیهای فوتبالی بسیار دردناک بود چراکه در این فصل ضعیفترین نفت تاریخ لیگ برتر را نظارهگر بودند. اینکه چه شد که این تیم پرطرفدار اینگونه در ورطه سقوط قرار گرفت و چه فرد یا افرادی عامل آن بودند جای بحث بسیاری دارد اما در این بین مدیر کل ورزش و جوانان خوزستان پیش از پایان فصل خبر از افشاگری عوامل اصلی سقوط نفت داده بود و قویاً اظهار کرد: اگر عاملان سقوط نفت را افشا نکنم خود نیز به مردم خیانت کردهام.
حالا با پایان فصل همگان در انتظار افشاگری مدیر کل فوتبالی ورزش و جوانان استان در این خصوص هستند.
اما نکته مهم دیگری که نباید فراموش شود این است که سقوط به لیگ یک به منزله پایان کار نیست و فوتبال و زندگی همچنان ادامه دارد و مسئولان باشگاه نفت آبادان باید از هماکنون فارغ از حواشی و مسائل دیگر تیمی درخور را راهی رقابتهای فصل آینده لیگ یک کنند تا در آوردگاه سخت صعود به لیگ برتر بتواند خیلی زود سهمیه لیگ برتری آبادان را بازگرداند.
امید زباری