خطر آنتن های تلفن همراه
نيم قرن از زمان اختراع تلفنهاي همراه ميگذرد. اواخر دهه 1980 ميلادي براي نخستينبار در جهان كشورهاي سوئد، دانمارك و فنلاند تصميم گرفتند در خودروهاي خود تلفن نصب کنند...
در پي اين موفقيت، كشورهاي اسكانديناوي نيز به فکر تکميل اين سيستم افتادند. 10 سال پس از ورود تلفنهمراه به كشورهاي اروپايي، يعني سال 1367، بحث تلفن سيار در وزارت پست و تلگراف ايران مطرح شد اما حدود 5 سال طول كشيد تا بالاخره وزارتخانه بتواند روي اين طرح كار كند؛ در سال 1372 تجهيزات مربوط خريداري شد و در مردادماه 1373 فاز اول طرح با ظرفيت 10 هزار شماره آغاز به كار كرد.
اين اختراع اگر چه با يك دهه تاخير وارد كشور ما شد، اما در مدت زمان كوتاهي توانست جاي خود را در ميان مردم پيدا كند و با اقبال خوبي مواجه شود. پيشرفت تكنولوژي براي رفاه جامعه بشري ضروري است اما گاهي ميتواند خطرساز باشد.
نصب دكلهاي BTS براي استفاده از تلفنهاي همراه، هميشه مورد بحث كارشناسان بهداشت بوده است. مديراني كه در عرصه خدمات تلفنهمراه فعاليت ميكنند، معتقدند هيچكدام از آنتنهاي BTS براي انسان خطرساز نيست.
از سوي ديگر، پرداخت ماهيانه مبلغي به صاحبخانههايي كه آنتن تلفنهمراه روي پشتبام آنها نصب شده، باعث ميشود اين حرف را بپذيرند. هر چند اينكه نصب آنتنهاي BTS خطري براي انسان دارد يا نه، موضوعي تكراري است اما از آنجا كه تاكنون پاسخ روشني به آن داده نشده، پرداختن به آن ميتواند بار ديگر مسوولان را متوجه خطرهاي احتمالي ناشي از تشعشعات اين آنتنها كند.
تاخير در آموزش مردم زيانبارتر از تشعشعات امواج است.
مهندس علي گوراني، مسوول برنامه بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت با بيان اين مطلب كه جامعه امروز نميتواند از تكنولوژي فاصله بگيرد گفت: «دنياي امروز، دنياي تكنولوژي است و بشر امروزي خواسته يا ناخواسته درگير تكنولوژي شده است و نميتواند از آن فاصله بگيرد. هر انرژياي كه در اطراف وجود دارد، بر بافتهاي سلولي بدن تاثيرگذار است؛ چه اين انرژي از آنتنهاي مخابراتي باشد، چه از سشواري كه براي خشك كردن موهايمان استفاده ميكنيم.»
مسوول برنامه بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت خاطرنشان كرد: «پيشرفت تكنولوژي محاسن زيادي براي بشريت دارد و نميتوان آنها را ناديده گرفت اما همه آن حسن نيست و دغدغه و خطرهايي هم دارد. مشكل جامعه امروز ايراني، تاخير آموزش و همگام نبودن آن با استفاده از تكنولوژي است. در كشورهاي پيشرفته، همزمان با عرضه هر وسيله جديدي، آموزش نيز به مردم داده ميشود. افراد از همان ابتدا ميآموزند اين وسيله چه محاسن و معايبي دارد و براي استفاده بهينه از آن بايد چه اصول و نكتههايي را رعايت كرد ولي در كشور ما اينگونه نيست. مثلا خيلي از ما نميدانيم استفاده از تلفنهمراه اگرچه به ما كمك ميكند بتوانيم در هر گوشه دنيا با اطرافيان خود ارتباط برقرار كنيم و به روز باشيم، اما در كنار اين مزايا، عيبهايي هم وجود دارد و بهكارگيري موارد فني و بهداشتي، ميتواند ما را در استفاده بهينه از تكنولوژي ياري كند.»
مسوول برنامه بهداشت پرتوهاي وزارت بهداشت تصريح كرد: «آنتنهاي BTS تلفنهمراه به دليل آنكه تشعشعات الكترومغناطيسي از خود ساطع ميكنند، براي انسان خطرساز هستند و قرارگرفتن در معرض امواج اين آنتنها براي مدت طولاني و در فواصل كوتاه، خطرناك است و عوارض ثابت شدهاي از جمله سردرد، سرگيجه، افزايش فشارخون، مشكلات و تحريكات عصبي براي فرد بهوجود ميآورد.»
گوراني خاطرنشان كرد: «قبل از نصب آنتنها، بايد مستنداتي مبني بر رعايت 4 اصل مهم ايمني به وزارت بهداشت ارائه شود، اين عوامل بايد مطابق با استاندارد ملي و مقادير انرژي ساطعشده از آنتنهاي تلفنهمراه بين45 صدم ميلي وات بر سانتيمتر مربع باشد. نكته دوم در مورد سازههاي آنتنهاي مخابراتي است. اين سازه ميتواند يك دكل باشد يا پشتبام يك خانه مسكوني و در هر صورت لازم است شرايط ايمني و استاندارد رعايت شود.»
وي افزود: «مساله ديگري كه هنگام نصب آنتنهاي مخابراتي بايد به آن توجه داشت، ايمني عمومي است. از آنجا كه كشور ما بيش از ساير كشورها در معرض حوادث و بلاياي طبيعي قرار دارد، بايد هنگام نصب اين آنتنها به اين نكته اساسي توجه داشت تا در هنگام وقوع حادثه، خطرساز نشوند. لازم است كاركنان و اپراتورهاي نگهدارنده اين آنتنها آموزش كافي و جامعي ديده باشند. با در نظر گرفتن تمام جوانب و نكات ايمني، خطرهاي احتمالي ناشي از تشعشعات كمتر خواهند شد.»
هر چه قابليتهاي تلفنهمراه بيشتر باشد، خطرهاي آن بيشتر است.
اسفنديار اختياري کسنويه يزد، رييس كميته تحقيقات و فناوري مجلس شوراي اسلامي، درباره خطرهاي آنتنهاي تلفنهمراه گفت: «وزارت بهداشت معتقد است بيشتر آنتنهاي تلفنهمراه (BTS) که اپراتورهاي تلفنهمراه در کشور نصب كردهاند، مجوز ايمني وزارت بهداشت ندارند و به دفعات به اپراتورهاي گوناگون تذکرهايي داده شده است. هرگونه امواجي ميتواند روي بدن انسان تاثير داشته باشد، در نتيجه هر چه قابليتهاي مخابراتي آن بيشتر باشد، بيترديد خطرهاي آنها روي انسان جديتر خواهد بود. تحقيقات و بررسيهاي انجام شده نشان ميدهد منبع انتشار امواج الکترومغناطيس، دکلهاي BTS هستند بنابراين با توجه به عوارض و تاثيرات سوء خوني و مغزي اين امواج، مطابق با استانداردهاي جهاني، اين دکلها بايد دور از مناطق مسکوني بنا شوند.»
او ادامه داد: «استفاده از آنتنهاي BTS براي تلفنهاي همراه اگر با شرايط استاندارد نباشد و بدون مجوز وزارت بهداشت نصب شود، يکي از دغدغهها و شايد مشکلاتي باشد که گريبانگير جامعه بشري خواهد شد. اگر اين آنتنها در اطراف مناطق مسکوني نصب شوند، مشکلات بيشتر خواهد شد. استفاده از سرعت اينترنتي بالا در برخي از اپراتورها نيز يكي ديگر از مشكلات دنياي تكنولوژي امروز است.»
رييس كميته تحقيقات و فناوري مجلس شوراي اسلامي تصريح كرد: «در حال حاضر کشور ما به دليل شرايط ويژه و نبود پهناي باند لازم از امکانات کافي برخوردار نيست و کاربران در بيشتر مواقع، هنگام استفاده از اينترنت يا تلفن همراه با مشکل روبرو هستند ولي برخي از اپراتورها ادعا ميكنند ميتوانند با شرايط موجود خدماتي چون تلويزيون موبايل، انتقال ديتا و اينترنت پرسرعت و... را به مردم عرضه کنند كه اميدواريم عرضه اين خدمات به قيمت سلامت مردم تمام نشود.»
بنا به گفتههاي اختياري كسنويه يزد، اگر تکنولوژي و دانش روز بشري در تمام دنيا بهينه استفاده شود، ميتواند نقطه روشني در زندگي باشد اما در غير اين صورت، باعث بروز مشکلات فراواني براي مصرفکنندگان خواهد شد.
همه تکنولوژيهاي ارائهشده، نقاط مثبت و منفي دارند ولي اگر فرهنگ استفاده از هر فناوري در کشور نهادينه شود، مشکلي بهوجود نخواهد آمد.
اينكه ميگويند BTS خطر ندارد، بيشتر به يك طنز شباهت دارد.
مرتضي طلايي، يكي از اعضاي شوراي شهر تهران درباره خطرهاي ناشي از تشعشعات حاصل از دكلهاي تلفنهمراه، با بيان اين نكته كه اگر بگوييم اين آنتنها هيچ خطري براي انسان ندارد، بيشتر به يك شوخي شباهت دارد، افزود: «متاسفانه مشكلي كه درحال حاضر وجود دارد، رعايت نكردن قوانين و مقرارت لازم هنگام نصب دكلهاي تلفنهمراه است. نصب اين دكلها روي پشتبام خانهها يا نزديك مناطق مسكوني و پرداخت مبلغي به صاحبخانه براي اين منظور، خلاف قانون و غيرانساني است. متاسفانه شركتهاي مخابراتي با زير پا گذاشتن قوانين، فقط به رقابت فكر ميكنند و خطرهاي ناشي از نصب آنتن در مناطق مسكوني برايشان اهميتي ندارد. خانوادههايي كه با دريافت مبلغي اين مجوز را به شركتهاي مخابراتي ميدهند، بايد به اين نكته توجه داشتهباشند كه سلامت خود و اطرافيان خود را بسيار ارزان ميفروشند و خطرهاي احتمالياي كه برايشان پيش ميآيد، بيشتر از وجه دريافتي خواهد بود.»
عضو شوراي شهر تهران خاطرنشان كرد: «اقدامهاي گستردهاي در طول اين چند سال انجام شده ولي متاسفانه آنگونه كه بايد، ترتيب اثر داده نشده است. با بررسيهاي انجامگرفته و نشست مشتركي كه شهرداري تهران با مسوولان شركتهاي مخابراتي داشت، قرار است طرح جامع ساماندهي نصب تاسيسات مخابراتي تهيه و تدوين و براي تصويب به شوراي شهر ارائه شود ولي هنوز در اين رابطه گامي موثر برداشته نشده است.»
مخابرات بايد در مورد آثار امواج بر انسان تحقيقات پزشكي انجام دهد.
دکتر محمدرضا نوروزي، متخصص اورولوژي و رييس انجمن باروري و ناباروري، معتقد است امواجي كه از دكلهاي تلفن همراه ساطع ميشوند، ميتوانند بر توليد نطفه تاثيرگذار باشند.
نوروزي خاطر نشان كرد: «تحقيقات نشان ميدهد تغيير فركانسهاي موجود در امواج روي تعداد نطفه تاثير دارد. پس در افرادي كه بيشتر در معرض آلودگيهاي صوتي و غيرصوتي قرار ميگيرند، امكان ناباوري بيشتر خواهد بود.»
او همچنين به نقش تاثيرگذار مخابرات بر سلامت روح و جسم افراد اشاره كرد و گفت: «نميتوانيم منكر اين شويم كه دكلهاي BTS بر سلامت افراد هيچگونه تاثيري ندارند، بنابراين بايد شركتهاي مخابراتي مقداري از بودجه خود را صرف تحقيقات پزشكي كنند و روي آثار امواج آنتنهاي تلفنهمراه روي سلامت افراد مطالعههايي انجام دهند.»
رييس انجمن باروري و ناباروري، با بيان اين نكته كه متاسفانه تحقيقات نشان ميدهد آمار ناباروري در كشور ايران به مراتب بيشتر از ساير كشورهاست، افزود: «نميتوان به صراحت عوامل موثر بر ناباروري را در دهه اخير مشخص كرد اما از آنجا كه وقتي اشخاص، بهخصوص مردان ناباروري كه بيشتر در معرض امواج هستند براي مدتي كوتاه از محيط دور نگه ميداريم، توليد نطفه در آنها بيشتر ميشود، اين احتمال وجود دارد كه امواج ساطعشده از آنتنهاي مخابراتي تاثير منفي در باروري دارند.»
وقتي پايههاي سلامت لق ميشود.
استفاده از تكنولوژي زماني براي انسان مفيد است که سلامت رواني و جسمي او را به مخاطره نيندازد. آنتنها و دکلهايي که براي استفاده از تلفنهمراه در شهر و اطراف مناطق مسکوني نصب ميشوند، با توجه به بيانيههايي که وزارت بهداشت صادر ميكند، بدون مجوز است و سلامت شهروندان را به مخاطره مياندازد.
در حال حاضر شهرونداني که در حاشيه شهر سکونت دارند از نصب آنتنهاي BTS معترض هستند و معتقدند ارمغان شركت هاي ارائه دهنده خدمان ارتباطي براي آنها سردرد و ناباروري است. اين افراد ميگويند به اعتراضهاي آنها رسيدگي نميشود و كسي صداي اعتراضشان را نميشنود.